Med femte album like rundt hjørnet, tok PowerMetal.no en prat med bassist Jonkis for å høre litt om hvordan arbeidet med plata har vært og hva bandet selv tenker om sjangerens status i Norge.

Da var det på tide med et nytt album fra dere igjen! Og ikke bare nytt album, men også nytt plateselskap. Hvordan føles det?

Jonkis: Feeling good! Det har vært en lang prosess og en lang søken etter et skikkelig selskap og vi tror vi har truffet blink nå.

Det er tre år siden forrige album. Hvordan har dere jobbet fram mot Tearing Up The World?

Jonkis: Plata var først ferdig mixet i mai i fjor, men så meldte Abbath og [Tim] Ripper sin interesse, så da ble det en ny mix, gitt! Deretter letet vi lenge etter det riktige plateselskapet. Vi ville ikke gi ut albumet på «første og beste», men heller vente på noen som kunne gjøre jobben skikkelig.

Når det gjelder prosessen rundt låtskrivingen så har det vært litt «bits and pieces». Deretter kjører vi større øvings-sessions der ideer blir kastet rundt. Alle bidrar med litt. Og det virker som det har gitt resultater.

Anmeldelse: Guardians Of Time – Tearing Up The World

Apropos Abbath og Tim «Ripper» Owens. Hva var tanken bak det å ha med de to, og hvordan var prosessen rundt innspillingen av deres bidrag?

Jonkis: Som sagt, plata var først ferdig mixet uten dem, men så meldte de interesse og det syntes vi var en jævelig god idé. Abbath ble vi kjent med på Hells Angels i Bergen da vi spilte der for noen år siden. Han skulle absolutt være med å rigge ned slagverket, før vi etter konserten brukte halve kvelden på å diskutere hvilke Kiss-gitarister som har vært de beste. År har gått, og da han hørte vi hadde ei ny skive klar, ville han være med. Det synes vi er dritfett, i og med at han aldri stiller opp på slike gjesteopptredener til vanlig! Ripper møtte jeg tilfeldigvis på en liten brun pub i London. Hva er sjansen, liksom?! Øl etter øl gikk ned, og det endte altså opp med dette bidraget hans på skiva, haha!

Som nevnt har dere nå skiftet plateselskap (ROAR). Det ble altså bare ett album på det forrige selskapet (WormHole Death). Hva er grunnen til det?

Jonkis: Grunnen er at distribusjons- og promoteringsjobben som ble gjort av forrige selskap var ræva! Totalkræsj! Vi har forhåpninger om det motsatte når det gjelder ROAR.

Men, tilbake til den kommende plata. Jeg har jo hørt mye på det i det siste, og må absolutt si at jeg liker det jeg hører. Hva kan du selv fortelle om albumet? Hva kan fansen forvente seg?

Jonkis: Fansen kan vente seg det beste Guardians Of Time-albumet til nå, både lydmessig og låtmessig. Faster, harder, louder!

Jeg har selv prøvd å tolke albumtittel, albumcoveret og tekstene, men jeg skal ikke prøve meg på noen grundig analyse her. Kan du fortelle meg litt om hva albumet og albumtittelen tar for seg?

Jonkis: Plata er en konseptplate, som seg hør og bør, hehe! Alle platene handler om de fem gjenlevende medlemmene av den humanoide rasen «Guardians Of Time». Denne gangen er det «The Guardian of past time» som reiser tilbake i historien for å finne ut hvorfor mennesker alltid havner i krig med hverandre, slik som deres rase en gang gjorde. Han går i menneskeham og kriger sammen med menneskene i de fire epokene; romertiden, vikingetiden, den amerikanske borgerkrigen og 1. verdenskrig.

Albumet blir utgitt 19. oktober. Hva er planene etter det?

Jonkis: Det blir releasekonsert 7. desember på Tolv Bord i Kristiansand. Deretter blir det turné og festivaler på nyåret.

Dere er jo ikke uvant med å reise rundt i Europa; hva er ditt forhold til turné? Er det gevinsten av å «slite» i studio, eller er det «prisen å betale» for at folk skal kjøpe plata?

Jonkis: Turné er grisefett! Det er dritgøy å reise rundt og spille for folk. Selger vi et par plater har vi kanskje også råd til ei pølse på hver, på vei hjem, haha!

Når jeg selv startet nettsiden Powermetal.no, så visste jeg på forhånd at de aller fleste leserne ville være utenlandske, i og med at power/melodiøs metal ikke er det helt store i Norge. Hvordan føler dere på dette? Ser vi til Sverige og Finland for eksempel, så er jo situasjonen en helt annen. Hva er grunnen til det, tror du?

Jonkis: Norge er et ganske traurig land, sånn sett. Her er det mye VG-lista og DDE, og på den andre siden musikkpolitiet som ikke har peiling. Det er mulig at det har blitt lagt lokk på metalen siden 90-tallet, på grunn av kirkebrannene, mord og så videre.
Black metal, som er Norges største kulturelle eksport gjennom tidene, blir jo nesten aldri spilt på norsk radio. Tragisk! Men et jævla operahus skal vi bygge?!

Helt avslutningsvis: har du noen ord til fansen?

Jonkis:
We take on the world, watching it burn
warriors of Thor, marching to war
legions of Norse, storming the shores
Valhalla awaits in the end, for us all. 

Photo: Synne Nilsson

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *